Nyt lyddesign 2015

Ny lyd på Radio24syv fra mandag den 2. marts

Herunder kan du læse Mads Brüggers omtale af det nye lyddesign, som blev bragt i Nyhedsbrevet uge 9, 2015.

Når lytterne står op med Radio24syv på mandag den 2. marts, står de op til lyden af Radio24syv’s nye lyddesign, et lyddesign som – sagt i al ubeskedenhed – sætter en helt ny standard for hvordan en moderne taleradio kan give sig til kende i medielandskabet. 

Med “lyddesign" menes selve kanalens indpakning, altså det forspil som leder op til timenyhederne og de små skillere som optræder i programmerne - ja alt hvad der bruges til – i radiofonisk forstand – at sætte punktum, kolon og tankestreg i programmerne. Sagt på en anden måde, er lyddesignet en radiokanals manchetknapper; den effektfulde prik over i’et, dét som binder skjorten sammen, og budbringeren om selve kanalens væsen. 

Mens stort set alle andre radiostationer i Den Vestlige Verden i dag fører sig frem med et lyddesign som er banket ud af keyboards, trommemaskiner og computere – med ekkoeffekter, scratch, stemmepitch og deslige - er Radio24syv gået i den helt modsatte grøft: Vores nye lyddesign er blevet indspillet med et 62 mands stort symfoniorkester i Warszawa i Polen, med hele det fulde orgelbrus. Hermed betoner Radio24syv bevidst det organiske og det menneskelige i modsætning til det maskinelle og det kunstige.  

Bag lyddesignet står komponist Mads Heldtberg, som tidligere blandt andet stod for P3s lyddesign, og igennem de sidste 8 år har skrevet musik til især horrorfilm fra sin base i Los Angeles. Om opgaven med at designe et nyt lydunivers til Radio24syv, siger Mads Heldtberg: 

“Radio24syv står for mig, uden sidestykke, som den mest interessante radio i Danmark. Jeg ser taleradio som det eneste tilbageværende format, der umuligt kan erstattes af de teknologiske fremskridt, der et eller andet sted har reduceret musikradio til totalt irrelevant fyld. Enhver kan finde podcasts fra hele verden, der specifikt dækker selv den smalleste musikgenre. Men gode værter og originalt indhold kan aldrig erstattes. Jeg har forsøgt at spejle kanalens fantastiske hold med et lydunivers, der har sin ene fod solidt plantet i traditionen, og det menneskelige som et stort orkester signalerer, og den anden fod et langt skridt foran, i de fremadskuende territorier, der dagligt bliver udforsket i æteren." 

Med andre ord har Radio24syv nu fået et meget originalt lyddesign, hvilket går fint i spænd med vores nye slogan: “Den originale taleradio.” For det er nemlig dét, som Radio24syv bestandigt arbejder på at være; en taleradio som er original, en radiokanal, som der kun findes én af. 

Nedenfor følger en smagsprøve på Radio24syv’s nye lyddesign, samt en film, hvor man kan se hvordan da det gik for sig, da musikken blev indspillet i Warszawa. 

Vi håber Jeres ører vil tage godt imod Radio24syv’s nye lyd.